
Ako ste ljubitelj tradicionalne srpske kuhinje, sigurno ste čuli za kolenicu – jedan od najukusnijih specijaliteta naše gastronomije. Pre nego što vas uputimo na najbolja mesta gde možete probati ovaj specijalitet, pročitajte i našu preporuku za najbolje ćevape u Novom Beogradu.
Šta je kolenica?
Kolenica predstavlja deo svinjskog ili telećeg buta koji obuhvata zglob i okolno meso. Ovaj deo mesa je posebno cenjen zbog svoje sočnosti i specifične teksture koja se postiže dugotrajnim kuvanjem ili pečenjem. Posebno je bogata kolagenom koji se tokom kuvanja pretvara u želatin, čineći meso izuzetno mekanim i sočnim.
Vrste kolenica
Najčešće vrste kolenica u našim restoranima:
Svinjska kolenica – najpopularnija vrsta
Teleća kolenica – delikatnija i lakša varijanta
Juneća kolenica – ređe se nalazi u ponudi
Načini pripreme kolenice
Tradicionalna priprema kolenice zahteva vreme i strpljenje. Postoji nekoliko osnovnih metoda pripreme:
- Kuvana kolenica
Priprema uključuje:
Dugotrajno kuvanje (3-4 sata)
Dodavanje korenovog povrća
Začinjavanje lovorom, biberom i solju
Serviranje sa kuvanim krompirom i renom
2. Pečena kolenica
Karakteristike pripreme:
Mariniranje pre pečenja
Pečenje na temperaturi od 180°C (2-3 sata)
Redovno prelivanje sokom od pečenja
Hrskava korica kao rezultat
Najbolji restorani za kolenicu u Beogradu
- Kafana “Kod Koje”
Lokacija: Skadarska 15
Specijalitet: Dimljena svinjska kolenica
Cena: 1800-2200 RSD
Tradicionalna kafana poznata po pripremi kolenice na stari zanatlijski način. Meso se prvo dimi, a zatim krčka nekoliko sati u specijalnom sosu sa začinskim biljem.
- Restoran “Dunavska priča”
Lokacija: Kej Oslobođenja 18b
Specijalitet: Teleća kolenica u pivskom sosu
Cena: 2200-2600 RSD
Specifičan način pripreme uz dodatak tamnog piva i meda čini ovu kolenicu jedinstvenom u gradu.
- Pivnica “Veliki točak”
Lokacija: Ruzveltova 33
Specijalitet: Bavarska svinjska kolenica
Cena: 1900-2300 RSD
Autentična nemačka receptura uz domaće zanatsko pivo kao savršen par.
Kako prepoznati dobro pripremljenu kolenicu?
Ključne karakteristike kvalitetne kolenice:
Meso se lako odvaja od kosti
Koža je hrskava (kod pečene varijante)
Meso je sočno i mekano
Nema previše masnoće
Servirana je vruća
Nutritivne vrednosti kolenice
Prosečna porcija kolenice (300g) sadrži:
Proteini: 45-50g
Masti: 30-35g
Kalorije: 450-500 kcal
Bogata kolagenom i mineralima
Saveti za naručivanje
Kada naručujete kolenicu u restoranu, obratite pažnju na:
Veličinu porcije (jedna kolenica često može biti dovoljna za 2-3 osobe)
Priloge koji se služe uz jelo
Način pripreme (kuvana ili pečena)
Preporuke konobara za najbolje sparivanje sa vinom ili pivom
Tradicionalni prilozi uz kolenicu
Najčešći prilozi koji se služe uz kolenicu su:
Restovani krompir
Kiseli kupus
Domaći ren
Senf
Pečene paprike
Dinstano povrće
Sezonske varijacije
Različita godišnja doba donose različite načine pripreme i serviranja kolenice:
Zima: Služi se sa kuvanim kupusom i domaćim renom
Proleće: Lagani prilozi od mladog povrća
Leto: Servira se sa sezonskom salatom
Jesen: Kombinuje se sa pečenim krompirom i pečurkama
Zaključak
Kolenica predstavlja jedan od najpopularnijih tradicionalnih specijaliteta srpske kuhinje. Bez obzira da li se odlučite za svinjsku ili teleću varijantu, bitno je da je naručite u proverenom restoranu koji poštuje tradicionalni način pripreme. Restorani koje smo preporučili u ovom tekstu predstavljaju siguran izbor za vrhunski gastronomski doživljaj.